Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Děkuji za komentář. Však jsem na začátku psala, že každý z nás to má v životě jinak nastavené. Je dobře, když se lidé scházejí během roku, jenže v životě se stává, že lidé bydlí kilometry daleko, ba někdy v jiné části zeměkoule. Vánoce jsou pak možnost, kdy se mohou potkat nejen s blížší rodinou, ale s celou i vzdálenou rodinou. Vím, někdo to považuje za dané dogma. Ale pak je sám rád, že viděl prababičku, s kterou nemá čas se vidět po zbytek roku. A někdy se stává, že je to i naposled, kdy má možnost se dozvědět něco o minulosti rodiny. Je to holt uspěchaná doba a je dobré se scházet i jindy než na vánoce. Ale ten čas si najít...už je horší.

0 0
možnosti

Já svým příspěvkem do diskuze asi moc do Vašeho vidění Vánoc nezapadnu, ale řeknu Vám na rovinu, že ve 36 letech ze mě kouzlo Vánoc vyprchalo už dávno, řekl bych někde po pubertě. Vánoce už dávno nevnímám jako kouzelný čas, ale spíš jako obyčejnou společenskou tradici, která dojem kouzla dokázala vyvolat v dětském věku a pak v dospělém věku u těch, kteří si smysl pro tuto nostalogii uchovali a pravidelně ji koncem prosince v sobě obnovují. Zrovna tak, jako mnohým z nás zůstalo v srdci kouzlo a nadšení pro stavění elektrických vláčků. Ale myslím že v průběhu života mnozí lidé Vánoce jako symbol lásky a vzájemnosti pustili, protože dokáží tyto emoce nacházet už v úplně jiných formách v průběhu celého roku, které nejsou organizovány kalendářem. Vánoce pro mě osobně už dnes neznamenají nic kromě vidiny série otravných rituálů, výdajů za dárky lidem, kterým stejně člověk neví, co má koupit, chutného cukroví a pracovního volna, které však v důsledku rodinných povinností musím stejně trávit doma.

Pokud jde o lásku, přátelství a vzájemnost, cením si těchto hodnot na chování lidí celoročně, v jejich vůli si sejít, někam si vyrazit, zasmát se, večer posedět za letních nocí u pivka na zahrádce, nebo u stanu na horách... to jsou pro mě kouzelné chvíle a vzácné okamžiky v životě (naštěstí časově ne tak vzácné), kdy se lidi setkají kvůli sobě navzájem, ze své vůle a svého zájmu, nikoli v důsledku kalendářního data.

3 0
možnosti

S vámi je vždy, tak pěkná diskuseR^ Děkuji:-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS