Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Deník stárnoucí ženy - dětství

Je to už pár let co jsem byla dítě. Některé vzpomínky jsou tak krásně živé, jakoby to bylo včera. Někteří kamarádi,sousedé,učitelé jsou v mé paměti hluboko. Jejich tváře, jejich gesta. Jiní prolétli mým životem skoro nepovšimnuti.

 Jsem děvče ze sídliště. Z těch let sedmdesátých a osmdesátých, kdy nebyly mobily a televize byly černobílé a telefon doma měli jen ti z moderního sídliště, kde se při výstavbě už počítalo, že by si lidé rádi také telefonovali. Stejně jsem vždy musela do telefonní budky, protože jsem s kámoškou volala třeba hodinu a naše linky byly pro dva nebo tři byty. A zablokovat sousedce telefon na hodinu, z toho byl akorát malér, protože si chodila k našim stěžovat. Jiná sousedka si zase chodila stěžovat, nebo bonzovat, jak moc jsem si hlučně a nevhodně hrála mezi tím, co rodiče tvrdě pracovali. Kde bychom byli, nebýt všímavých sousedů. Tehdy jsem to viděla jako nespravedlnost, protože si musím dávat větší pozor, aby mě zas nenachytala, dnes z pohledu rodiče vím, že naši rodiče za to byli rádi. Byla to taková průprava do života. Byly to krásné a klidné dny, kdy jsme si s děckama z baráku hráli. Co jsme hráli? To bylo různé a to bylo na tom to krásné. Nikdy dopředu jsme neměli naplánováno, co budeme dělat. Někdy jsme se sešli cíleně a někdy zas jeden došel pro druhého a vytáhl ho ven a ti pak došli pro další. Kdo mohl a neměl zaracha, šel ven. Bydleli jsme v paneláku a byli jsme děti skoro stejného věku, ale ne úplně stejného a to bylo taky fajn. Každý uměl jiné vylomeniny, které jsme rádi praktikovali v praxi. Většina z nás měla staršího sourozence. Ti zas kamarádili spolu, ale ne jako my mladší. Snažili se chovat dospěle a posedávali na dekách v trávě před domem a povídali si nějaké móc důležité věci. Jaké, to nevím, protože jak jsme se přiblížili k jejich dece, okamžitě si přestali šuškat a začali ječet, ať táhneme pryč a ať jdeme prudit domu, nebo takové podobné hlášky a ječeli a tak jsme radši šli pryč. No co, koho by zajímali nějaké drby, když může lézt na strom a koukat do okolí z výšky. A ten adrenalin, to bylo něco.

Za barákem, kde je dnes z poloviny silnice placené parkoviště, tehdy byla široká a volná silnice, která vedla kolem paneláku. Automobilů nebylo mezi lidmi tolik, tak ta silnice, to bylo naše hřiště. Hráli jsme tam vybiku, přehazovanou, na třetího,  badminton a v tom jsme měli i turnaje, někdy kopanou jindy krvavé koleno, či na schovku. Super bylo i vyrábění praků, to nás učili kluci, ale museli jsme doma šlohnout takovou velkou a silnou červenou gumu z láhve od zavařovaček. Ti z nás, co měli doma rodiče chápající lumpárny, si o tu gumu troufli říct, ale byla to vzácnost, ta se nedala jen tak sehnat, ale výsledek stál za to, vám povím. To bylo něco, co se s tím dalo všechno vyvádět. Nebo si vzpomínám, vyráběli jsme si luk a šípy a potom jsme byli indiáni. Běhali jsme po sídlišti s čelenkou na hlavě, v ruce luk a šíp a ječeli. V sobotu a v neděli jsme mívali sraz na klepadle. To byla taková kovová věc, zapuštěná do země. Vypadala jako fotbalová brána, ale dole asi metr nad zemí byla další tyč a na ní spojené menší tyče, na kterých se dalo sedět. Takové klepadlo, to bylo taky něco. Dospělí na něm klepali prach z koberců, ale my děti jsme to viděly jinak. Viděli jsme v klepadle prolejzačku, houpačku, skvělé místo na posezení se zmrzkou, taková ta dřeň v kostce. Na cvičení svalů a kopů nebo místo na rande, dalo se toho vymyslet hodně. Také musím podotknout, že skoro všichni jsme byli vášniví filatelisté. Náruživě jsme si prohlíželi a navzájem vyměňovali známky zakoupené cirka tak za 5 korun u stánku PNS.  Dnes je jasné, že nemají žádnou peněžní hodnotu, ale pro mě mají hodnotu vzpomínkovou a tak je mám stále schované jako poklad.

Z dnešního pohledu naprosto nemyslitelné, jak jsme se po nedělním obědě, všecka děcka sešla před barákem a šli společně tátům pro pivo. Každý měl jiný džbánek a my cestou do hospody porovnávali a hodnotili, kdo má hezčí nebo větší. Koupili jsme tři do džbánku a nikdo z toho neměl mravní problém, ani hostínskej, ani rodiče, ani my. Táta byl rád, že leží po nedělním obědě na gauči, máma byla ráda, že táta nejde do hospody a my děti jsme měly radost, že jdeme společně, protože jít sám je vopruz. Jen ta pěna klesala a my si povídali a někdy jsme se zapovídali, až nebyla žádná pěna. To pak byl řev od táty… „Kde se couráš s tím pivem? A máma na tátu… Tak si tam máš dojít sám, no a neřvi na to dítě!“

Dnes jsem už o dost starší. A o to víc jsem vděčná za všechny ty dny. V této době krize, kdy se snaží nás zavírat a poučovat a nutit nás dělat věci, které se nám nechtějí a pod pohrůžkou vyhazovu, jak z vnitřních tak venkovních prostor. Chození do vnitřních prostor jen za účelem tomu povolených. Tedy práce nebo výuka, či jiné společensky prospěšné věci, které někdo určí, že jsou prospěšné, asi z dobrého úmyslu, jenže jak víme… Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly. Všichni si to odskáčeme, především naše děti. Co mají za dětství, jaké si odnesou do života priority a jaké dluhy za nás budou muset splácet, pokud budou chtít pracovat, protože proč by to dělali, jak často slýchám. No, řeknu vám, nezávidím jim ani nám. Volnost našeho dětství, možnost lézt na stromy a vyvádět nám dalo dar, vyhodnocení rizik svého počínání a uvědomění, že když tam polezu, můžu spadnout a něco se mi stane nebo zůstat stát a šmrdlat si bříško, jak je dobře, že jsem schován a nic se mi nemůže stát. Každý podle svého uvážení, jak jinak budu vědět, co chci, nebo co je pro mě nebezpečné a co už ne. Každý jsme jiný, a je to dobře.

Můj otec se narodil o deset let dřív, než má maminka. Každý z nich měl jiné dětství. Táta byl ze statku a tak plavil koně. Hrál si někde v polích s kusem klacku a představoval si, že je rytíř, nebo tak něco. Maminka se narodila do války a tak její dětství bylo, jak se říká poválečné. Bydleli v Praze Krči. Ta když mi vyprávěla, co vyváděly jako děti, no mráz mi přechází po zádech. Tenkrát Krč vypadala jinak, než když jsem byla malá já a dnes je to čtvrť, kde nenajdete kopec na sáňkování či rybník na bruslení. Mé dětství se lišilo od dětství mých rodičů a dnešní děti mají zas jiné dětství. Je to pokrok, to se nedá zastavit.

Dnes jsou všichni moc rádi, když si za sto padesát korun můžou jít na hodinu zabruslit do obchodního centra (říkali to v televizi, jak jsou lidé rádi), které stojí na místě, kde dříve bylo hřiště. Jo a nesmí vás tam být víc jak dvacet a musí být dvoumetrové rozestupy, takže žádné velké kamaráčofty se netrpí. Je vám to jasné!

 

Autor: Lucie Michalová | úterý 7.12.2021 18:27 | karma článku: 18,74 | přečteno: 524x
  • Další články autora

Lucie Michalová

Poznáte tyto verše

Někdy bychom chtěli vytvořit něco co by po nás zůstalo na mnoho let. Postavit dům, zasadit strom, namalovat obraz. No, patřím mezi ty, co využívají co jiní postavili, napsali nebo nazpívali. Však jednou za čas mám chuť to změnit.

25.4.2024 v 10:51 | Karma: 6,92 | Přečteno: 130x | Diskuse| Ona

Lucie Michalová

Posmrtný život

Je to věčné téma. Posmrtný život. Existuje? Pokud chceme vidět duchy, tak je uvidíme, ikdyž tam nejsou. Kdo chce věřit, tak uvěří. Kdo ničemu nevěří, neuvěří. Pro klid duše tohle téma lidé raději moc neprobírají, protože co kdyby

20.2.2024 v 13:09 | Karma: 13,12 | Přečteno: 331x | Diskuse| Poezie a próza

Lucie Michalová

Budíček

Sny. Krásné. Něžné. Bojovné. Hysterické. Erotické. Budovatelské. Stavitelské. Zdá se, že se nám to jen zdá. Je to jen sen? Nebo touha. Toužíme postavit dům, zasadit strom a zplodit syna. Sny jsou naše realita.

18.2.2024 v 0:40 | Karma: 7,74 | Přečteno: 147x | Diskuse| Osobní

Lucie Michalová

Láska první a na celý život

Každý jsme ji měli... lásku jako z filmu. Jediná a opravdová. Zdá se, že je na celý život. A ono se po čase ukázalo, že je to letní románek. Tak na odlehčení jarních dní. Všude to pučí. Sněženky krásně kvetou. Tak píseň, chraplavá

15.2.2024 v 18:15 | Karma: 9,09 | Přečteno: 253x | Diskuse| Ona

Lucie Michalová

A přeci se točí

Nezapomínáme někdy jako národ, kdo jsme a odkud jsme? Kdo byli naši předci a za co bojovali, za jakou pravdu. Za naší rodnou řeč, za naši korunu, za svobodu, ikdyž věděli, že jednoduché to nebude, šli a bojovali všemi prostředky.

15.2.2024 v 10:14 | Karma: 11,87 | Přečteno: 224x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 76
  • Celková karma 9,87
  • Průměrná čtenost 530x
Ráda píšu básně, malé texty, snažím se být vnímavá, věřím v dobro.